Objavljeno 09.06.2024 14:06

Austrijska ministarka: NATO je već prešao crvenu liniju

Zapadni partneri Ukrajine su prešli crvenu liniju kada su dozvolili Kijevu da koristi njihovo naoružanje za napade unutar Rusije, izjavila je ministarka odbrane Austrije Klaudija Taner u intervjuu za "Prese".

Podsjećanja radi, dio NATO članica je u proteklim nedjeljama otvoreno podržao ideju i dali su dozvolu Ukrajini da koristi naoružanje zapadne proizvodnje za napade na teritoriju Ruske Federacije, navodno na "ograničen način".

Uprkos tome, Zapad i dalje insistira na tome da on nije učesnik u sukobu i da podržava napore Kijeva samo kako bi se zaustavio prodor ruske vojske u Harkovskoj oblasti, koji je Moskva pokrenula kako bi pomjerila liniju kontakta dalje od granice i time spriječila dalje ukrajinske napade po civilnim ciljevima.

"Crvena linija je pređena", rekla je Tanerova komentarišući odluku SAD, Francuske i Njemačke da daju dozvolu za upotrebu njihovog naoružanja u prekograničnim napadima.

Dodik za Sputnjik: Putin razumije Srpsku, i sam je doživio prevaru Zapada

Dodik za Sputnjik: Putin razumije Srpsku, i sam je doživio prevaru Zapada

Na pitanje o tome na koji bi drugi način Ukrajina mogla da zaustavi Harkovsku operaciju, austrijska ministarka izjavila je da je "Austrija neutralna država i da nije na njoj da sudi o tome".

Ona je navela i da je "zadovoljna" time što je bar generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio da Alijansa neće slati svoje trupe u Ukrajinu.

Međutim, vrijedi podsjetiti da je, uprkos tome, francuski predsjednik Еmanuel Makron najavio da će njegova država poslati instruktore u Ukrajinu, a ovu ideju je podržalo nekoliko država u okviru NATO.