Objavljeno 01.06.2024 13:50

4 stare stvari na kojima možete da zaradite

U podrumima, šupama, na tavanu, pa čak i u dnevnoj sobi ili kuhinji često se nalaze stvari koje skupljaju prašinu ili im je prošao rok trajanja.

Tek kada se odlučimo na generalno čišćenje kuće ne znamo šta ćemo sa njima i radije ih bacamo u obližnji kontejner. Na taj način ne samo da smo potrošili novac koji smo davno uložili u njih, već i štetimo životnoj sredini.

Malo-malo u okolini možemo da naletimo na lokalnu deponiju koja nas još jedan korak deli od zdrave okoline, čiste zemlje, vode i vazduha. Prema istraživanju "Environment America Research & Policy Center" stare stvari čine više od 12% svjetskog smeća (od kojih većina završava na deponijama). Kako da kao pojedinac stanete da put tome i imate neke koristi?

Jednostavno, stare stvari možete da unovčite ukoliko znate kako. Pogledajte 4 različite vrste starih stvari ili proizvoda od kojih možete da zaradite:

Jestivo ulje

U Srbiji postoji nekoliko kompanija koje se bave otkupom i transportom jestivih ulja. Upravo ovakvo poslovanje predstavlja vid reciklaže koji je koristan ne samo kompaniji već i građanima.

Njemačka ima nova pravila za radnike sa Zapadnog Balkana

Njemačka ima nova pravila za radnike sa Zapadnog Balkana

Ulje koje koristite u domaćinstvo za spremanje hrane možete tokom dužeg vremenskog perioda da skladištite u adekvatnu posudu, a zatim, kada skupite određenu količinu, da prodate.

Elektronski uređaji

Koliko puta ste u kući pronašli stari telefon, punjač ili televizor koji skuplja prašinu? Umjesto da ih čuvate za "uspomenu" možete od njih da zaradite.

Takođe, mnoge prodavnice elektronike vrše otkup ili zamjenu električnih uređaja. Na taj način možete da ostvarite određeni popust.

Metali

Da li vam je poznata rečenica "Kupujemo staro gvožđe, akumulatore,veš-mašine...?". Mnogi su je više puta čuli od lokalnih otkupljivača koji prolaze krajem uzvikujući na megafon.

Ovo je najskuplji traktor uvezen u BiH

Ovo je najskuplji traktor uvezen u BiH

Ukoliko u kući posjedujete neke od metala, poput bakra (jedan od najvrednijih otpadnih metala na svijetu zbog svoje široke primjene u različitim industrijama), aluminijuma, starog gvožđa, obratite se otkupu sekundarnih sirovina.

Odjeća

Takođe, tekstil je još jedan od najvećih zagađivača na planeti. Brza moda je nažalost dovela do velike proizvodnje i potrošnje odjeće, ali i njenog problema odlaganja. U posljednje vrijeme veoma popularna je polovina odjeća, što govori sve više novootvorenih "seknd hend" radnji po Srbiji, ali i u svijetu, prenosi "Mondo".

Ukoliko u ormaru imate odjeću koja vam je mala ili vam više ne odgovara, jednostavno vam se ne sviđa, uvijek možete da je prodate. Umjesto da završi u smeću neko drugi će uživati u njoj. Prodaju možete da izvršite preko društvenih mreža ili jednostavno da se raspitate u obližnjoj radnji polovne odjeće.

Tagovi: