Objavljeno 10.06.2024 14:36

Važno obavještenje za sve koji primaju njemačku penziju: Ne smiju ovo zanemariti

Svako ko živi u inostranstvu i prima penziju iz Njemačke ne samo da jednom godišnje dobije poštu od penzionog osiguravajućeg društva s obavještenjem o usklađivanju penzije, nego pismo često sadrži i važnu potvrdu koju ne treba zanemariti.

Takozvanu potvrdu o životu “Lebensbescheinigung” moraju svake godine priložiti mnogi penzioneri čija se penzija isplaćuje u inostranstvu. To je dokaz da ste živi i obrađuje se putem penzionerske službe Deutsche Post AG.

Penzioneri koji žive u Njemačkoj, ali imaju strani bankovni račun takođe će biti kontaktirani. Svi oni moraju učiniti ove stvari:

  • Ispuniti potvrdu,
  • Uzeti potvrdu zvaničnog tijela,
  • Poslati nazad originalne obrasce
  • Ako ste izgubili obrazac, možete preuzeti potvrdu,
  • Moguća digitalna potvrda Lebensbescheinigung.

Pozadina o traženoj potvrdi: njemačko penziono osiguranje želi izbjeći isplate nakon smrti. Važno je da primaoci provjere sve podatke na potvrdi. Ako je potrebno, greške treba ispraviti i dokument potpisati.

Divan gest Milenkovića: Vidio uplakanu djevojčicu i potezom oduševio sve

Divan gest Milenkovića: Vidio uplakanu djevojčicu i potezom oduševio sve

Osim toga, potrebna je zvanična potvrda koju možete dobiti, na primjer, od lokalnih vlasti, banaka ili njemačkih predstavništava u inostranstvu. Potom potvrdu pakuju u priloženu omotnicu i sve šalju nazad.

Za to postoje predviđeni rokovi, na primjer za 2024. to je 16. avgusta.

Važno: ne bude li odgovora do sredine oktobra, isplata penzije prestaje od kraja novembra. Ako se potvrda o životu ne dokaže do kraja aprila sljedeće godine, penzioni će zavod trajno obustaviti isplatu.

Dobro je znati: Slanje dokumenata e-poštom ili faksom nije dozvoljeno. Alternativno, takođe možete pružiti dokaz digitalno. Za to je potreban pametni telefon koji možete koristiti za fotografisanje QR koda na pismu koje ste dobili. Identifikacija se zatim odvija putem aplikacije PostIdent. Postoje uputstva korak po korak.

Doktorica joj dala pogrešne tablete - žena proživjela pakao

Doktorica joj dala pogrešne tablete - žena proživjela pakao

Njemačka je već toliko dobro povezana s nekim zemljama da tamošnji penzioneri ne moraju ispunjavati potvrdu o životu. To su: Belgija, Bugarska, Danska, Finska, Izrael, Italija, Hrvatska, Luksemburg, Holandija, Austrija, Poljska, Švedska, Švajcarska i Španija, piše portal "Fenix magazin".